Blog

Conversamos con Rafael Palacios, vitivinicultor da Denominación de Orixe de Valdeorras e responsable da elaboración do recentemente galardoado “Sorte o Soro 2020”, un viño excepcional e o primeiro caldo galego en conseguir os 100 puntos Parker, outorgados pola revista The Wine Advocate. O seu é un traballo centrado na tradición, no que aboga principalmente polas labores e os cultivos manuais, pero sempre dende o respecto co que abraza as pequenas parcelas ou “sortes” do Val de Bibei.

Carballo, castiñeiro, salgueiro, faia, acacia… non son estes só nomes de especies presentes nas nosas paisaxes, algunhas con máis fortuna e aprecio que outras, senón que ademais constitúen -ou constituíron- un ben imprescindible para o desenvolvemento da industria madeireira do país en diferentes ámbitos.

O peche de recipientes de vidro mediante tapón de cortiza non é un feito tan recente como pensamos. A cortiza coñecíase dende a antigüidade, unha época na que chamaba a atención polo seu poder illante e como un dos materiais máis axeitados para o peche de recipientes como as ánforas (Horacio, Odas, III, 8.10), mais co discorrer do tempo caeu en desuso ante a errónea crenza de que deixaba pasar o aire, un…
Dende hai uns anos, ao ir á tenda mercar un viño, comezamos a atoparnos con variedades de peche nas nosas botellas favoritas, entre as que máis vemos atopamos o peche tradicional de cortiza natural, o de cortiza sintética e os de rosca. Pero cales son os máis axeitados para o viño?

Entre festexos, gargalladas e os mellores desexos xorde ese entrechoque de copas, o tradicional acto de brindar. Alzamos os nosos vasos e brindamos porque esta é unha tradición en épocas festivas, pero o certo é que moi poucas veces nos paramos a pensar en cal podería ser o verdadeiro motivo desta arraigada e primixenia costume.

Tocando o final deste 2021 e comezando a planificar encontros con amizades e familia non pode faltar un clásico destas datas na nosa mesa: o espumoso. Sen embargo, aínda que así o pensemos, o espumoso non é un viño exclusivo das festas, só hai que saber escoller o seu grao de azucre e aprender a maridalo correctamente para disfrutalo durante os doce meses do ano.
O pasado día 21 de setembro comezamos oficialmente o outono e con el, e ata o vindeiro mes de marzo, estaremos nos meses máis fríos do ano. Durante o tempo de outono e inverno, a planta entra nun estado de repouso vexetativo, polo que é o momento idóneo para realizar a poda. Unha práctica que se realiza para que a planta manteña a súa forma, reducir o seu envellecemento e favorecer a calidade dos acios posteriormente.

Durante a Antigüidade a recollida dos maduros froitos da vide, a vendima, realizábase nos meses de setembro e outubro, unha vez rematado o verán e co comezo da estación do outono, aínda que sempre dependía do grao de madurez dos bagos e das condicións climáticas de cada rexión.
Coñecido como torrado ou tostado, esta clase de viño inclúese dentro das Denominacións de Orixe Ribeiro e Valdeorras, pero, que sabemos sobre el?
Moitas veces chegades ao Museo do Viño preguntándonos como elixir entre todos os viños de excelente calidade que temos en Galicia pero asegurándovos de que o produto non sexa danino para a vosa saúde e sexa respectuoso co medio. Ben, pois hoxe traémosvos algunhas respostas e deixaremos algunha pregunta en aberto para cando veñades visitarnos e podamos seguir co debate en vivo.