Blog

O culeiro.
17 de Setembro do 2023

Unha nova entrada coa que revelamos unha peza moi habitual na exposición permanente do Museo e a máis representativa dentro do mundo vitivínicola do Ribeiro, o culeiro. Ademais de coñecer en profundidade singularidades deste tipo de elementos tamén reunimos un repertorio fotográfico con imaxes procedentes dos municipios máis próximos da comarca.

A continuación achegamos o enlace para poder visualizar o vídeo completo: https://www.youtube.com/watch?v=RxWc4ZUv31I

Introdución á cata
10 de Setembro do 2023

Unha cata de viño é unha forma estruturada e formal de probar un viño. Existen 3 fases fundamentais a hora de catar un viño: a fase visual, a fase olfactiva e a fase gustativa.

Fase visual: Buscase apreciar o cor do viño, a súa transparencia e se ten burbullas. As 5 características máis importantes son: Limpidez (o transparente que sería o viño), a intensidade da cor, tonalidade da cor,…

Proxecto Libatio
31 de Agosto do 2023

Liderado pola adega Viña Costeira e apoiado pola Axencia Galega de Innovación, pertencente á Xunta de Galica, nace Libatio, un proxecto que quere transformar dixitalmente dous importantes procesos necesarios para a elaboración do viño: a fermentación e a maduración do caldo.

Historia sobre o encapsulado.
20 de Agosto do 2023

Son uns dos elementos más visibles das botellas de viño, localizados na parte superior e que recobren a cortiza e unha parte do colo do vidro, dende a boca ata o gollete. Falamos do encapsulado, parte importante pero non así imprescindible.

Sistemas de conducción da vide
6 de Agosto do 2023

A vide é unha planta que vai medrando e estendéndose como unha especie de enredadeira, polo que permite que o seu cultivo se realice de diferentes maneiras segundo a zona na que nos atopemos. En Galicia podemos atopar tres formas características: o emparrado, a espaldeira e o vaso grego.

a esfarna
22 de Xullo do 2023

Chegados os meses de Maio e Xuño e o momento da esfarna, que noutras palabras é a floración da vide, o nacemento das uvas. 

Tipos de solo
16 de Xullo do 2023

O cultuivo da vide producese en toda Galicia, pero no tocante aos solos, non todas as Denominación de Orixe contan coas mesmas características subterráneas. Por norma xeral, os tipos de solo predominante na nosa comunidade son os de granito, xisto, lousa, sedimentos aluviais e rochas de codia oceánica. Como resultado das particularidades de cada tipo de terreo, os viños resultantes terán unhas características concretas. 

prensa horizontal
9 de Xullo do 2023

Continúan chegando novas pezas o Museo do Viño de Galicia grazas as doazons dos veciños do entorno. Hoxe presentamosvos una prensa horizontal modelo “perfecta” que foi fabricada a mediados do século XX en Alcoi e que actualmente esta sitiada nas arcadas do museo grazas a José Estévez, colleiteiro da Arnoia. 

Se queredes que José vos conte como funciona esta prensa, pinchade no seguinte enlace para ver o video completo. 

O alambique.
2 de Xullo do 2023

Unha das últimas pezas que chegaron á sala de reservas do Museo do Viño de Galicia, e que todavía non se atopa exposta ao público, trátase dun alambique procedente do concello de Beade. Para poder descubrir un pouco máis acerca do funcionamento desta peza compartimos con vós o enlace ao vídeo completo.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I2VMx27EYr8

Documentais sobre o viño
11 de Xuño do 2023

A temática das entradas do blogue mudan o seu cariz ao achegar varias recomendacións audiovisuais que xiran ao redor do universo do viño.