Viño Fondillón

9 de Marzo do 2024
Fondillón

O Fondillón é un viño español único e especial, coñecido pola súa rica historia e proceso de elaboración. Elabórase principalmente na rexión de Alacante, na costa leste de España. Aquí tes algúns aspectos clave deste tipo de viño:

1. Variedade de uva: o fondillón prodúcese principalmente a partir da variedade de uva Monastrell, tamén coñecida como Mourvèdre. O “Fondillón” Alacante é o viño resultante da fermentación destas uvas sobremaduradas en cepas, en parcelas inscritas na zona de produción DOP Alacante, elaboradas e criadas durante un mínimo de dez anos en adegas homologadas pola Deputación da DOP Alacante.

2. Proceso de elaboración: O método de elaboración do Fondillón é único. É un viño doce e xeneroso que se obtén mediante un envellecemento oxidativo prolongado. As uvas déixasen secar ao sol antes da fermentación, o que aumenta a concentración de azucres. Despois, o viño envellece en barricas de carballo durante moito tempo, ás veces durante décadas.

A produción deste viño sempre foi pequena e vencellada ás familias no seu ámbito doméstico. A súa fama e prestixio deron lugar a unha ampla bibliografía e referencias ao longo da súa historia, pero tamén existe unha diversidade de elaboracións baseadas en “métodos propios”, tradición oral ou experiencias propias dos adegueiros.

3. Características: Fondillón é coñecido pola súa complexidade e concentración de sabores. Ten un perfil de sabor que combina dozura con matices de pasas, froitos secos e adoita ter un carácter oxidativo. O seu alto contido alcólico e a súa riqueza fan que sexa apto para degustalo en pequenas cantidades, moitas veces como viño de sobremesa ou para acompañar queixos fortes.

4. Historia: O Fondillón ten unha longa historia en Alacante e dise que foi prezado por persoaxes históricos como William Shakespeare e Ernest Hemingway. Ten aproximadamente cinco séculos de historia pero a súa singularidade foi recoñecida cando foi incorporada á normativa da DOP Alacante e, en consecuencia, co seu recoñecemento como “termo protexido” na base de datos “Bachus” da Unión Europea dende 2011.

É importante ter en conta que o Fondillón é un viño relativamente raro e non tan coñecido como outros viños españois, pero a súa singularidade e complexidade fan que sexa unha opción interesante para aqueles que buscan experiencias vitivinícolas únicas.