
A botella de vidro é o envase ideal para o viño, debido a que non da lugar a contaminación do sabor xa que, impide que o oxíxeno penetre no seu interior e se oxide.
Existen numerosos tamaños de botellas como veremos a continuación, pero os expertos coinciden en que canto máis grandes sexan, mellor se conserva o viño, xa que, hai unha cantidade maior de líquido e menor de oxíxeno, por o que a evolución é máis lenta e a oxidación é menor, facendo que se intensifique o sabor.
Actualmente, a medida estándar das botellas é de 75cl. debido a lexislación europea sobre envases, pero isto xa ven dende máis atrás e son tres as teorías que cobran máis peso. A primeira, e que os estándares comerciais imperiais apostaron por este formato, acordando previamente por adoptar un formato común de cara a exportación e importación de grandes volumenes de viño. A segunda, ten un carácter máis práctico, e remóntase a adopción da técnica do “soplado” para a produción das botellas de viño. Segundo esta teoría, a capacidade pulmonar do soplador era limitada e só podía elaborar botelllas entre 650-750ml. A terceira, e que esta medida e máis cómoda da servir porque da para 6 vasos de 125ml cada un.
Os diferente tamaños de menor a maior son os que se mostran a continuación:
- Cuarto botella, Piccolo o Split: 187,5 ml. aproximadamente unha copa de viño.
- Media botella: 375 ml.
- Estándar:750 ml-
- Magnum: 1,5 L. A partir deste tamaño, o viño comeza a ter maior calidade.
- Doble Magnum: 3 L.
- Jeroboam: 4,5 L.
- Imperial: 6 L.
- Salmanazar: 9 L.
- Baltasar:12 L.
- Nabucodonosor: 15 L.
No caso dos viños espumos sería:
- Cuarto botella, Piccolo o Benjamín: 187,5 ml.
- Media botella: 375 ml.
- Estándar: 750 ml - : Tamaño de la botella de vino más común
- Magnum: 1,5 L
- Jeroboam: 3 L
- Rehoboam: 4,5 L
- Matusalem: 6 L
- Salmanazar :9 L -
- Baltasar: 12 L
- Nabucodonosor: 15 L
- Melchor o Solomon: 18 L
- Sovereign: 25 L -:
- Primat: 27 L
- Melchizedek:30 L