I. Os viños romanos: O viño conditum.

5 de January do 2024
Viño conditum

Un amplo grupo de viños romanos que, ademais de ser cocidos, condimentábanse con toda clase de herbas aromáticas e especias para mellorar o seu sabor e aroma, eran os chamados viño conditum.

Adoitaban a endulzarse con mel e entre os condimentos empregados atopábanse os pétalos de flores como a violeta, especias como o azafrán, a canela, o endro e o fiúncho, ou diversas resinas. Nesta tipoloxía inclúense exemplos como o viño “piperatum” (condimentado con pementa moída), o “myrteum” (con bagas secas e trituradas de mirto) e o “rosatum” (coa maceración de pétalos de rosa). Por mencionar un exemplo, Paladio aconsellaba no seu “Tratado de agricultura” engadir cinco libras de violetas limpas a dez sextarios de viño e, pasado un mes, engadirlle dez libras de mel (libro VI.13).

Estes viños de sobremesa degustábanse na "comissatio" romana e eran demandados polos padais das clases máis altas. Por outro lado, tamén eran valorados como remedios medicinais polo seu poder dixestivo, astrinxente e reconstituínte.