A temperatura é moi importante para aproveitar ao máximo as propiedades e características de cada viño e así poder sacarlle un maior partido. Cada viño ten unha temperatura, sendo moi diferentes entre elas.
A continuación relatamos a temperatura óptima para cada tipo de viño:
- Viño espumoso (cava, champán, de agulla...): 7 °C.
- Viño branco doce (moscatel, Pedro Ximénez): 8 °C.
- Viño tinto novo: 9 °C.
- Viño branco novo seco: 10 °C.
- Viño rosado: 0 °C.
- Viño xeneroso (Jerez, Manzanilla, oloroso...): 11 °C.
- Viño branco fermentado en barrica: 12 °C.
- Viño tinto crianza: 15 °C.
- Viño tinto reserva y gran reserva: 17 °C.
Os viños espumosos e champañas son os que máis se deben arrefriar, a uns 5-7°C, para resaltar as súas burbullas e sabores. Servilos demasiado quentes pode facer que perdan a súa única característica.
Os viños brancos e rosados desfrútanse mellor a unha temperatura máis fresca, arredor dos 8-12°C. A temperaturas máis frías os viños brancos poden resaltar as súas notas de froitas e florais, mentres que os rosados poden acentuar os seus sabores afroitados e a súa refrescante acidez.
No caso dos viños tintos, sérvese a temperatura ambiente, arredor de 18-20°C, xa que de esta forma pódense apreciar mellor os seus taninos (toques afroitados) e corpo. Sen embargo, en verán ou en climas cálidos, pódese arrefriar lixeiramente para refrescalo e resaltar os sabores frutais.
Se o viño se toma moi frío, entre 2-4º, apenas se poderán percibir os seus aromas e intensificaranse os sabores ácidos. Polo contrario, se o viño se toma moi quente, percíbese o alcol e os sabores máis doces.
Debemos ter en conta que a temperatura do viño varía segundo o estilo e a idade. Por exemplo, os viños novos poden desfrutarse máis frescos, mentres que os máis vellos aprécianse mellor a unha temperatura máis cálida. Ademais da temperatura, o viño debe almacenarse nun lugar fresco, escuro e nunha posición horizontal para que a cortiza esté sempre mollada e non entre o aire.
Para arrefriar o viño rapidamente a mellor opción é metelo nun recipiente de auga con xeo durante uns minutos ou usar un arrefriador de botellas. Outra das opcións é unha vinoteca, onde o viño sempre estará a unha temperatura adecuada e á súa vez debemos evitar metelo directamente no conxelador.